Gevallen blad

?

Als het blad valt, valt het overal! Blad op het gazon moet sowieso opgeruimd worden, omdat er anders geen licht bij het gras kan komen. Pas ook op met eikenblad! Daar zitten looizuren in die niet goed zijn voor de bodem en het verteert slecht. Ook de bestrating is belangrijk om verstopping van goten en putten te voorkomen.

In de borders en onder struiken kun je blad prima laten liggen. Gevallen blad is goed voor het bodemleven. Egels, vogels en insecten gebruiken de blaadjes als schuilplaats en halen voeding uit en onder de bladeren. ? Let maar eens op! Wanneer er een blaadje rechtop staat, is er waarschijnlijk onder de grond een worm bezig om het blad naar beneden te trekken.

Wat doen wij met gevallen blad? We laten het blad waar het kan liggen, maar als we het meenemen, voeren we het af en wordt er compost van gemaakt.